Al_baitu jamilatun

Al_baitu jamilatun
Al Baitu jamilatun

Sunday, August 22, 2010

hukum pakai celak

Hadis: «Sesungguhnya sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni»
[ابن حبان/ 5423] أَخْبَرَنَا الْحَسَنُ بْنُ سُفْيَانَ، قَالَ: حَدَّثَنَا الْعَبَّاسُ بْنُ الْوَلِيدِ النَّرْسِيُّ، قَالَ: حَدَّثَنَا وُهَيْبٌ، عَنِ ابْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ: "الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ، وَإِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ".
[Ibnu Hibban/ 5423] Telah memberitahu kami Al-Hasan bin Sufyan, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Al-`Abbas bin Al-Walid An-Narsiy, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Wuhayb, daripada Ibni Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, bahawa Rasula Llah telah berkata: «Pakailah antum daripada pakaian-pakaian antum yang putih, dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum, maka sesungguhnya ia adalah daripada sebaik-baik pakaian-pakaian antum. Dan sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[المستدرك/ 7457] فَحَدَّثَنَاهُ أَبُو الْعَبَّاسِ مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ، أَنْبَأَ الرَّبِيعُ بْنُ سُلَيْمَانَ، أَنْبَأَ الشَّافِعِيُّ رَحِمَهُ اللَّهُ، أَنْبَأَ يَحْيَى بْنُ سُلَيْمٍ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "خَيْرُ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضُ، فَأَلْبِسُوهَا أَحْيَاءَكُمْ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَإِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، إِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ". هَذَا حَدِيثٌ صَحِيحُ الْإِسْنَادِ، وَلَمْ يُخَرِّجَاهُ، وَأَمَّا حَدِيثُ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ، فَقَدْ قَدَّمْتُ الْخِلَافَ فِيهِ عَلَى حَدِيثِ أَبِي قِلَابَةَ، وَلَهُ إِسْنَادٌ صَحِيحٌ عَلَى شَرْطِ الشَّيْخَيْنِ، وَلَمْ يُخَرِّجَاهُ.
[Al-Mustadrak/ 7457] Maka telah menceritakannya kepada kami Abu l-`Abbas Muhammad bin Ya`qub: Telah memberitakan Ar-Rabi` bin Sulayman: Telah memberitakan Asy-Syafi`iy: Telah memberitakan Yahya bin Sulaym, daripada `Abdi Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sebaik-baik pakaian-pakaian antum adalah yang putih, maka pakailah ia orang-orang yang hidup daripada antum, dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum. Dan sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, sesungguhnya ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu». Ini hadis sahihu l-isnad tetapi mereka berdua tidak mengeluarkannya. Dan adapun cerita Samurah bin Jundub, maka saya telah dahulukan percanggahan padanya ke atas cerita Abi Qilabah, dan baginya isnad yang sahih di atas syarat Asy-Syaykhayn, tetapi mereka berdua tidak mengeluarkannya.
[أبي داود/ 3878] حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ يُونُسَ، حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ، فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَإِنَّ خَيْرَ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ".
[Abi Dawud/ 3878] Telah bercerita kepada kami Ahmad bin Yunus: Telah bercerita kepada kami Zuhayr: Telah bercerita kepada kami `Abdu Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Pakailah antum daripada pakaian-pakaian antum yang putih, maka sesungguhnya ia adalah daripada sebaik-baik pakaian-pakaian antum. Dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum, dan sesungguhnya sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[أبي داود/ 4061] حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ يُونُسَ، حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ، فَإِنَّهَا خَيْرُ ثِيَابِكُمْ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَإِنَّ خَيْرَ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ".
[Abi Dawud/ 4061] Telah bercerita kepada kami Ahmad bin Yunus: Telah bercerita kepada kami Zuhayr: Telah bercerita kepada kami `Abdu Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Pakailah antum daripada pakaian-pakaian antum yang putih, maka sesungguhnya ia adalah sebaik-baik pakaian-pakaian antum. Dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum, dan sesungguhnya sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[أحمد/ 2220] حَدَّثَنَا عَلِيٌّ، قَالَ: أَخْبَرَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ، فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَإِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ".
[Ahmad/ 2220] Telah bercerita kepada kami `Aliy, dia berkata: Telah bercerita kepada kami `Abdu Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Pakailah antum daripada pakaian-pakaian antum yang putih, maka sesungguhnya ia adalah daripada sebaik-baik pakaian antum. Dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum, dan sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[أحمد/ 2475] حَدَّثَنَا أَبُو أَحْمَدَ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "خَيْرُ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ عِنْدَ النَّوْمِ، يُنْبِتُ الشَّعْرَ وَيَجْلُو الْبَصَرَ، وَخَيْرُ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضُ، فَالْبَسُوهَا، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ".
[Ahmad/ 2475] Telah bercerita kepada kami Abu Ahmad: Telah bercerita kepada kami Sufyan, daripada `Abdi Llah bin `Usman, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni ketika tidur, ia menumbuhkan bulu dan menerangkan penglihatan. Dan sebaik-baik pakaian-pakaian antum adalah yang putih, maka pakailah ia dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum».
[أحمد/ 3027] حَدَّثَنَا عَفَّانُ، حَدَّثَنَا وُهَيْبٌ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبِيضَ، فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَإِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، إِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ".
[Ahmad/ 3027] Telah bercerita kepada kami `Affan: Telah bercerita kepada kami Wuhayb: Telah bercerita kepada kami `Abdu Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Pakailah antum daripada pakaian-pakaian antum yang putih, maka sesungguhnya ia adalah daripada sebaik-baik pakaian-pakaian antum, dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum. Dan sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[أحمد/ 3332] حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، حَدَّثَنَا الْمَسْعُودِيُّ، عَنِ ابْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "خَيْرُ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضُ، فَالْبَسُوهَا أَحْيَاءً، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَخَيْرُ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ".
[Ahmad/ 3332] Telah bercerita kepada kami Waki`: Telah bercerita kepada kami Al-Mas`udiy, daripada Ibni Khusyam, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sebaik-baik pakaian-pakaian antum adalah yang putih, maka pakaian dalam keadaan hidup, dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum. Dan sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni».
[أحمد/ 3416] حَدَّثَنَا أَبُو كَامِلٍ، حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، وَعَبْدُ الرَّزَّاقِ، قَالَ: أَخْبَرَنَا سُفْيَانُ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ الْمَعْنَى، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "الْبَسُوا مِنْ ثِيَابِكُمُ الْبَيَاضَ، فَإِنَّهَا مِنْ خَيْرِ ثِيَابِكُمْ، وَكَفِّنُوا فِيهَا مَوْتَاكُمْ، وَإِنَّ خَيْرَ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، إِنَّهُ يُنْبِتُ الشَّعْرَ وَيَجْلُو الْبَصَرَ".
[Ahmad/ 3416] Telah bercerita kepada kami Abu Kamil: Telah bercerita kepada kami Zuhayr: Telah bercerita kepada kami `Abdu Llah bin `Usman bin Khusaym, dan `Abdu r-Razzaq, dia berkata: Telah memberitahu kami Sufyan, daripada `Abdi Llah Al-Ma`na, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Pakailah antum daripada pakaian-pakaian antum yang putih, maka sesungguhnya ia adalah daripada sebaik-baik pakaian-pakaian antum. Dan kafankan di dalamnya orang-orang yang mati daripada antum, dan sesungguhnya sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, sesungguhnya ia menumbuhkan bulu dan menerangkan penglihatan».
[ابن حبان/ 6072] أَخْبَرَنَا أَبُو يَعْلَى، قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو خَيْثَمَةَ، قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْأَسَدِيُّ، قَالَ: حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ: "خَيْرُ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ عِنْدَ النَّوْمِ، يُنْبِتُ الشَّعْرَ وَيَجْلُو الْبَصَرَ".
[Ibnu Hibban/ 6072] Telah memberitahu kami Abu Ya`la, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Abu Khaysamah, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Muhammad bin `Abdi Llah bin Al-Asadiy, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Sufyan, daripada `Abdi Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, bahawa Rasula Llah telah berkata: «Sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni ketika tidur, ia menumbuhkan bulu dan menerangkan penglihatan».
[ابن حبان/ 6073] أَخْبَرَنَا عِمْرَانُ بْنُ مُوسَى السَّخْتِيَانِيُّ، قَالَ: حَدَّثَنَا الْعَبَّاسُ بْنُ الْوَلِيدِ، قَالَ: حَدَّثَنَا وُهَيْبٌ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ: "إِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، فَإِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ".
[Ibnu Hibban/ 6073] Telah memberitahu kami `Imran bin Musa As-Sakhiyaniy, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Al-`Abbas bin Al-Walid, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Wuhayb, daripada `Abdi Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, bahawa Rasula Llah telah berkata: «Sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, maka sesungguhnya ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[النسائي الكبرى/ 9344] أَخْبَرَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ، قَالَ: حَدَّثَنَا دَاوُدُ وَهُوَ ابْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ أَبُو سُلَيْمَانَ الْعَطَّارُ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ: "إِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، إِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ".
[An-Nasa’iy Al-Kubra/ 9344] Telah memberitahu kami Qutaybah bin Sa`id, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Dawud dan dia ialah Ibnu `Abdi r-Rahman Abu Sulayman Al-`Attar, daripada `Abdi Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, bahawa Rasula Llah telah berkata: «Sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni. Sesungguhnya ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[المستدرك/ 8331] أَخْبَرَنَا أَبُو عَبْدِ اللَّهِ الصَّفَّارُ، ثَنَا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى الْقَاضِي، ثَنَا أَبُو نُعَيْمٍ، وَابْنُ كَثِيرٍ، قَالَا: ثَنَا سُفْيَانُ، عَنِ ابْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "إِنَّ خَيْرَ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، فَإِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ". هَذَا حَدِيثٌ صَحِيحُ الْإِسْنَادِ، وَلَمْ يُخْرِجَاهُ.
[Al-Mustadrak/ 8331] Telah memberitahu kami Abu `Abdi Llah As-Saffar: Telah bercerita kepada kami Ahmad bin Muhammad bin `Isa Al-Qadhi: Telah bercerita kepada kami Abu Nu`aym, dan Ibnu Kasir, mereka berdua berkata: Telah bercerita kepada kami Sufyan, daripada Ibni Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sesungguhnya sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, sesungguhnya ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu». Hadis ini sahihu l-isnad tetapi mereka berdua tidak mengeluarkannya.
[الترمذي/ 2048] حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى، حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ، حَدَّثَنَا عَبَّادُ بْنُ مَنْصُورٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "إِنَّ خَيْرَ مَا تَدَاوَيْتُمْ بِهِ: اللَّدُودُ، وَالسَّعُوطُ، وَالْحِجَامَةُ، وَالْمَشِيُّ، وَخَيْرُ مَا اكْتَحَلْتُمْ بِهِ: الْإِثْمِدُ، فَإِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ"، قَالَ: وَكَانَ لِرَسُولِ اللَّهِ r مُكْحُلَةٌ يَكْتَحِلُ بِهَا عِنْدَ النَّوْمِ ثَلَاثًا فِي كُلِّ عَيْنٍ، قَالَ أَبُو عِيسَى: هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ، وَهُوَ حَدِيثُ عَبَّادِ بْنِ مَنْصُورٍ.
[At-Tirmizi/ 2048] Telah bercerita kepada kami Muhammad bin Yahya: Telah bercerita kepada kami Yazid bin Harun: Telah bercerita kepada kami `Abbad bin Mansur, daripada `Ikrimah, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sesungguhnya sebaik-baik apa yang antum berubat dengannya: Ubat mulut, ubat hidung, berbekam, dan berjalan. Dan sebaik-baik apa yang antum bercelak dengannya: Antimoni, maka sesungguhnya ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu». Dia berkata: Dan Rasulu Llah mempunyaï satu tempat celak yang dia bercelak dengannya ketika tidur tiga kali pada setiap mata. Berkata Abu `Isa: Hadis ini hasan gharib, dan ia ialah cerita `Abbad bin Mansur.
[ابن ماجه/ 3497] حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ آدَمَ، عَنْ سُفْيَانَ، عَنِ ابْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "خَيْرُ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ".
[Ibnu Majah/ 3497] Telah bercerita kepada kami Abu Bakr bin Abi Syaybah: Telah bercerita kepada kami Yahya bin Adam, daripada Sufyan, daripada Ibni Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[النسائي/ 5113] أَخْبَرَنَا قُتَيْبَةُ، قَالَ: حَدَّثَنَا دَاوُدُ وَهُوَ ابْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْعَطَّارُ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ: "إِنَّ مِنْ خَيْرِ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدَ، إِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ، وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ". أَبُو عَبْد الرَّحْمَنِ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ لَيِّنُ الْحَدِيثِ.
[An-Nasa’iy/ 5113] Telah memberitahu kami Qutaybah, dia berkata: Telah bercerita kepada kami Dawud dan dia ialah Ibnu `Abdi r-Rahman Al-`Attar, daripada `Abdi Llah bin `Usman bin Khusaym, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, bahawa Rasula Llah telah berkata: «Sesungguhnya daripada sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni. Sesungguhnya ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».
[أحمد/ 2048] حَدَّثَنَا يَعْلَى بْنُ عُبَيْدٍ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r: "خَيْرُ أَكْحَالِكُمُ الْإِثْمِدُ، يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ".
[Ahmad/ 2048] Telah bercerita kepada kami Ya`la bin `Ubayd: Telah bercerita kepada kami Sufyan, daripada `Abdi Llah bin `Usman, daripada Sa`id bin Jubayr, daripada Ibni `Abbas, dia berkata: Telah berkata Rasulu Llah: «Sebaik-baik celak-celak antum adalah antimoni, ia menerangkan penglihatan dan menumbuhkan bulu».


http://ad-diyari.com/fail_htm/hadis/topikal/48.htm

No comments: